Bartın Halkevi, Bartın KESK Şubeler Platformu ve Güzel Sanatlar ve Turizm Derneği, Güzelcehisar Köyü’nü rant kapısına çevirecek ve doğayı tahrip edecek olan “koruma amaçlı imar planı”na ile itiraz etti
Bartın İl Encümeni 30 Eylül 2017 tarihinde, 272 Sayılı Kararı ile “Bartın ili Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30 Eylül 2017 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nı kabul etmişti. Bartın Halkevi, Bartın KESK Şubeler Platformu ile Güzel Sanatlar ve Turizm Derneği, dün (11 Eylül) yaptıkları basın açıklamasıyla Bartın İl Encümeni’nin bu kararına itiraz ettiklerini duyurdu.
Kurumlar adına basın açıklaması metnini okuyan Sedat Bora, Güzelcehisar Köyü’nde 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle kaya haline dönüşen bazalt sürunlarının olduğunu ve geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’nin 112’nci tabiat anıtı ilan edildiğini anımsattı. Bora, sütunların bulunduğu 143 dekarlık alanda kestane, ıhlamur, akçaağaç, defne, gürgen, mersin, kum zambağı, eğrelti otu gibi yüzlerce orman altı bitkisinin bulunduğunu kaydederek “Yeryüzü harikası bir kıyı bölgemiz ve nadide bir koyun olduğu Güzelcehisar sahili kamu israfı bir yatırım ve akıl almaz bir proje ile karşı karşıya bırakılmıştır” dedi. Bartın’ın 3 bin yıllık tarihi geçmişinin olduğunun altını çizen Bora, 1. Derece Doğa Sit Alanı olan Güzelcehisar Koyu’na da zarar verecek olan imar planın iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bora, yaklaşık 1300 bireysel dilekçe ile imar planına itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi:
Uygulanan projenin aksaklıklarını ve yöre halkının mağduriyetini Güzelcehisar da köylüler ve kurum temsicileriyle birlikte dile getirdik basına ve kamuoyuna duyurduk.
Bartın Valisi Özel İdare temsilcileri ile Güzelcehisar köylüsünün mağduriyetleri görüşüldü.
Köylülerin tapulu arazilerine devlet yetkilileri tarafından kazık çakıldı köylülere haber bile verilmedi. Özel idare yetkilileriyle bu durum görüşüldüğünde Güzelcehisar köylüleri ile görüşmedikleri gibi sağlıklı bir insan davranışından uzak saygısız ve düzeysiz davranışlar sergilediler.
Tüm bu gelişmeler ışığında Güzelcehisar köylüleri arazilerinin devlet kurumları aracılığı ile yağma ve işgal edilmesine karşı Zonguldak idare mahkemesine dava açılmış ve Mahkeme keşif kararı almış ilerleyen günlerde bilirkişi heyeti Güzelcehisar da yağmalanan ve işgal edilen topraklarda keşif işlemi gerçekleştirecektir.
Mahkeme süreci devam ederken köylüler yer göstermesine rağmen Özel İdare tarafından tapulu araziye arıtma tesisi yapılmaktadır.
İmar planı yenilenmiş itirazlara rağmen çıkarılan yeni tapular ile Güzelcehisar köylülerinin tapulu arazileri, yüzde altmışlara varan oranlarda el konulmuş ve topraklar işgal edilmiştir. Aynı zamanda müstakil yasal tapular sözde imar planı değişikliği dümeniyle müşterek tapu haline getirilmiş, ama siyasal iktidara yakın bazı kişilerin tapusu ise müstakil tapu çıkarılmış çifte standart uygulanmıştır.
Bütün olarak yapılan bu uygulamalar göstermektedir ki köylülerin elinden yasal oyunlar ile alınan araziler yüksek fiyatlara başkaca şirketlere Devletin kurumları tarafından satılacağı şüphesi uyandırmaktadır.
Devletin kurumları aracılığı ile yapılmakta olan proje kisvesi altında Güzelcehisar köylüsüne ait ortak mülkiyete ait arazilerin yağmalanıp işgal edilmesine ve rant sahiplerine peşkeş çekilmesine karşı mücadelemiz devam edecektir.
Havamıza suyumuza topraklarımıza sahip çıkma mücadelemize tüm kurumları ve Bartın halkını destek olmaya çağırıyoruz.
Sendika.Org